Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2008

MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2008

   MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2008

Formannen ønsket velkommen til møtet og et godt nytt år til alle. Et spesielt velkommen til dagens kåsør Torbjørn Færøvik.

Neste møte blir 13. mars med Idrettspresidenten Tove Paule som hovedinnslag. 20-års-jubiléet vil bli markert sammen med årsmøtet 2008. I anledning jubiléet vil det bli utgitt et festskrift. I den forbindelse etterlyste billedredaktøren fotos fra foreningens første år. Ta kontakt med Arthur S Knudsen så snart som mulig.

Thorleif Gange reklamerte igjen for opprettelsen av en PC-klubb i regi av Senior-nett. Interessen foreløpig har vært nokså laber. Han understreket hvor viktig det er for oss alle å ”være på nett”. I løpet av få dager vil foreningen få en elektronisk oppslagstavle, eller med andre ord, sin egen hjemmeside. Altså enda viktigere å være oppdatert!!

Siden vi var samlet sist har to av våre medlemmer gått bort. Bjørn Bogerud minnet Jan Hemsvik med varme ord, og Hroar Elvenes holdt en vakker minnetale for Lorang Ridder-Nielsen.

Ordet ble så gitt til forfatteren Torbjørn Færøvik som kåserte over emnet

                 «DET NYE KINA, VENN ELLER FIENDE?»

 

Torbjørn Færøvik har foretatt mange reiser i Asia, og har utgitt flere reiseskildringer fra dette kontinentet. For sine bøker om India og Kina ble han tildelt Brageprisen både i 1999 og i 2003. I 2006 fikk han Cappelen-prisen for sitt samlede forfatterskap.

Siden han var i Kina for første gang i 1974 har det skjedd en formidabel utvikling, MEN utviklingen og forandringen har hovedsakelig foregått i de store og middelstore byene. På landsbygden er levestandarden og ikke minst utstyret nærmest forhistorisk. De kan ha redskap som vi brukte for 2-300 år siden.

Årlig inntekt kan være så lav som fra 600 til 2300 kroner.  Gjennomsnittlig størrelse på en gård er 4,6 mål. Kanskje ikke rart at man flykter fra gård og grunn!  Nyrike kinesere derimot kan skilte med ALT, og de liker å eksponere sin rikdom.

Millioner turister

Kina har ca 102 millioner tilreisende i året. Ikke bruk kart som er eldre enn 3-4 år gamle! Befolkningen øker med 8-10 millioner årlig. Med regelen om kun 1 barn pr. familie håper man å kunne stabilisere befolkningstallet på 1,5-1,6 milliarder dvs. ca 20 % av verdens befolkning.

Da Marco Polo kom til Kina i 1271 var Kina et meget rikt land! Allerede før 1200 hadde man faktisk papirpenger! Vi som er opplært til å tro at Gutenbergs bibel fra 1456 var den første trykte bok må revidere vår kunnskap. Den første boken var antagelig fra år 868 og het Diamant-sumatraen.

Ytterligere noen fakta:

Kina er 27 ganger større enn Norge

Yangtze-elven er 632 mil lang

Kina har 5,57%  av verdens handel mens befolkningen er på 21%!

Kina lå langt foran oss i handel og kultur fra år 700 til ca.17-1800-tallet.

Så kom borgerkrigene. De medførte stor fattigdom og noen ganske få med stor rikdom.

Da formann Mao kom til makten ble fattigdommen ”fordelt” – ingen skulle være rike.

Befolkningen gikk i hans tid opp fra 500 millioner til 1 milliard.

Folkevandring

I Kina foregår nå den antagelig største folkevandring noensinne i verdenshistorien – fra landsbygdene og til byene. Dette er en ønsket utvikling fra politikerne. Og lederne har sluppet økonomien helt løs.

Fremtiden kan virke ganske uforutsigbar. Det er for mange ledige hender. De må overføres fra jordbruk til service. Allerede nå er mye av Vestens produksjon lagt til Kina, men mekaniseringen er lav. Her kan det ligge en ueksplodert bombe, arbeidsledigheten kan bli enorm! Kina ønsker en internasjonal økonomi, men balanserer foreløpig på en knivsegg. Og en ”eksplosjon” kan få følger for en hel verden.

Svaret er RIS

Man kan spørre seg om hva som holder et slikt enormt land sammen. Svaret er ifølge Færøvik RIS, tegnet for ris er det samme i hele Kina til tross for de 70-80 forskjellige dialektene, og Konfusius, moralfilosofen, hvis hovedtese er ærbødighet og lydighet. Dette er de oppdratt med, og det sitter hardt i ryggmargen hos kineserne. Nå er det Det Kommunistiske Parti som skal adlydes!

Vesten forlanger demokrati, og i særdeleshet nå før de får arrangere OL! Lederne er redde for ”smitten”, og gjør sitt beste for å stenge av for CNN, internett, SMS m.v. De ønsker alltid å være i etterkant av teknologien, ingen brå omveltninger, alt skal skje med plan, små skritt av gangen, forsiktig-forsiktig!

OL blir bra!