Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 8. MAI 2008

MEDLEMSMØTE 8. MAI 2008

Formannen ønsket velkommen med å minne om hvilken dag det var, nemlig frigjøringsdagen i 1945.

Noen hadde fylt år siden sist vi var sammen, og følgende fikk gratulasjoner og velfortjent applaus: Hjalmar Andersen 85 år 12. mars og Roald Aas 80 år 25. mars.

I tillegg ble Rigmor Andresen gratulert med utnevnelsen til ÅRETS ILDSJEL.

Arthur S. Knudsen ble gratulert med de 80 år 23. april. Omtrent samtidig med at han fylte 80 ble han Norgesmester i tre klasser i svømming for Masters, nemlig 4 x 50 m fri, 4 x 50 m medley og 4 x 50 m mix. Det var i eldste klasse, over 320 år, dvs. en gjennomsnittsalder på mer enn 80 år! STOR APPLAUS!!!

Formannen minnet ellers om turen gjennom Telemarksvassdraget 9.-10. juni hvor det er noen få plasser igjen.

Årsmøtet, hvor 20 års-jubileet vil bli markert, finner sted 27. november. Komitéene er i full sving. Det samme gjelder komitéene som arbeider med den nordiske kongressen i 2009.

I Kjetil André Aamodts sykdomsfravær hadde Odd Flattum påtatt seg kåseriansvaret på bare noen timers varsel! I velkjent stil kastet han seg ut i en levende beskrivelse av fotball-cupens historie.

Det ville være helt galt å prøve å gjengi ham kronologisk. Det våger jeg rett og slett ikke! Men noe ”småplukk” fra Norgesmesterskapet i fotballens historie forsøker jeg meg på. (Jeg har jo Schankes idrettsleksikon i bakhånden).

Den første NM-finalen ble avviklet i 1902 og det var Grane som vant 2-0 over Odd. I 2006 feiret man 100-års-jubiléum, -noen år forsvant jo underveis!

Det laget som har vunnet flest NM er Odd Grenland (Odd BK) med 12 seire.

Fredrikstad Fotballklubb har 11 cup-seire. De har til gjengjeld bare 8 Kongepokaler. Det gikk noen år før Kongepokalen ble satt opp. Det var først i 1912, og ble for øvrig da vunnet av Mercantile.

Cup-finalen ble til å begynne med spilt på Frogner Stadion, og det var her Kongefamilien var til stede første gang i 1906. For øvrig er det bare to klubber, Brann og Viking som har hatt alle våre 3 konger til stede under sine finaler.

Senere er finalene blitt spilt på Ullevål Stadion, og det har alltid vært rift om billettene. I 1945 kom det inn bestillinger på 158 000 billetter! Jeg er blitt fortalt at det var plass til 38 000 på Ullevål den gang.

Det laget som tilsammen gjennom sine kamper frem til en finale har trukket flest tilskuere er imidlertid Lyn med 122 500.

Kvinne-finale i 1978

Kvinnene gjennomførte sin første cup-finale i 1978, og det var BUL som slo Trondheims/Ørn 6-5. Frem til 1989 spilte også de sine finaler på Ullevål Stadion, men så var det slutt! Visstnok fikk kvinnene skylden for at banen ikke var bra nok til mennenes finale dagen derpå, og dermed ble det Bislett for kvinnene. Kanskje ingen dum idé allikevel? Selv om begrunnelsen vel er nokså omdiskutert.

At kvinnene kom sent med var en ting, men de fleste av oss har vel allerede glemt at Nord-Norge faktisk ikke fikk delta i cupen før i 1963. Bodø-Glimt ble første nordnorske cup-vinner i 1975

Radio og TV har vært viktig for idretten. Så også for cup-finalen. Ifølge vår eminente kåsør er grunnen til at cup-finalen begynner kl. 1315 at fra ”tidenes morgen” sendte NRK kl. 1300 først Dagsnytt, så Værmelding og til slutt Fiskerinytt. SÅ kunne man sette over til Sporten!

Den første lydoverføring fra en cup-finale var for øvrig i 1926, da Odd slo Ørn 3-0. Overføringen gikk mellom Stadion og Turnhallen.

Med TV kom kampen både om publikum og om reklamen. Ingen kommersialisering, nei! Det medførte at i 1979 gikk finalen uten TV-overføring. I dag kan det hele vel synes litt latterlig, når reklamene løper like fort langs sidelinjene som linjedommerne!

Gikk på omgang

Dommerne, ja. I cupens begynnelse gikk dømmingen faktisk på omgang mellom medlemmene i forbundsstyret!  Og da som nå var det ofte snakk om rettferdighet og urettferdighet!

Kommentarene og spørsmålene etter kåseriet viste at mange hadde morsomme historier og minner både fra innledende kamper og cup-finale.

Stor takk til Odd Flattum for morsomt kåseri og god ”sportsmanship”!

Anne Ma Thorsen, referent