Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 5. MARS 2009

MEDLEMSMØTE 5. MARS 2009

 MEDLEMSMØTE 5. MARS 2009

Møtet ble innledet med at formannen viste en billedserie i anledning nordisk kongress på Lillehammer 12.-14. juni. Det var deler av den samme som han viste på årsmøtet for Riksidrottens Venner sist høst.

Han gjennomgikk hvorfor akkurat Lillehammer:

– Det er i år 15 år siden vinterlekene på Lillehammer

– Vi ønsker å se litt på langtidsvirkningene

– Hvorfor OL-94 i sin tid ble lansert

– Gjennomføringen

– Hva har den betydd for

* Toppidretten i Norge

* Samfunnsutviklingen

* Hva, hvis noe, skjedde med vår nasjon

Å jo, vi kan glede oss til dagene på Lillehammer! Både det faglige og det sosiale program er tilnærmet ferdig, og her skal ingen få kjede seg!

Formannen fortsatte med å introdusere dagens kåsør:

Anne Margrethe Hausken som hadde valgt å kalle sitt kåseri

”VM-gull eller VG-forside – hva krever mest av en o-løper”

Anne Margrethe Hausken er i dag vår fremste kvinnelige orienteringsløper – med VM-gull, EM-gull og vinner av Verdenscupen. Fra 2006 har hun vært leder av Olympiatoppens utøverkomité. Hun er i tillegg ambassadør for Right to Play. Hun er en allsidig idrettsutøver med klasseseier i Holmenkollen for Tjalve, stafettgull i junior-VM i skiorientering m.v.

Hun er farmasøyt av yrke, har snart sin Ph. D. og er en fritt-talende ung kvinne.

Personlige utspill

Vi fikk en festlig ”forestilling” med mange morsomme og til dels meget personlige utspill – godt fremført og med mange vakre og morsomme bilder. Ikke rart at hun til slutt, etter egne initiativ og dobbeltbunnede utspill, ble VGs yndling. Det er en bragd i seg selv med mindre man tilfeldigvis skulle være fotballspiller!

Historien begynte svært tidlig ute i havgapet på Karmøy, ikke var det særlig mye snø der og dårlig var det med orienteringsterreng! Men hun hadde interesserte og velvillige foreldre – og inspirerende trenere. Fra hun var 12 år ble hennes liv ”skole-lekser-idrett”!

Vi fikk se utdrag av hennes treningsdagbøker fra hun var 16 år og frem til i dag. Det gikk litt i bølger, men bortsett fra en liten ”downperiode” i begynnelsen av 20-årene så økte treningsmengden fra år til år. Til å begynne med var det mye løpetrening – ”god på å gå langt og bære tungt” – som senere ble utvidet med mye teknikk-trening.

Hun tok oss med gjennom medgang og motgang, gjennom tiden som ”ikke-fungerende utøver” og sitt første VM-gull som 27-åring. Hun snakket varmt om tidligere og nåværende trenere og helsepersonell, om familie og venners oppmuntring.

Hennes store år ble 2008. Hun holdt seg skadefri og frisk, justerte treningen, trente mye teknikk og byttet klubb fra Bækkelaget til Halden. Den siste blir i dag regnet for å være en av verdens beste orienteringsklubber som bl.a. driver mye med nattorientering og ”strippede” kart.

Gjennombruddet

Første mai 2008 kom det store ”gjennombruddet” – hele førstesiden i VG!

Hun innrømmet villig at hun hadde jobbet, ikke bare for sin egen PR, men også med tanke på unge som kom etter henne. Er du PR-kåt blir du ikke orienteringsløper! Hun ønsker rekruttering, og hun gir gjerne av seg selv for å hjelpe til!

Og hun snakket om media. Hun var fascinert av mediene og hun brukte tid på dem. Det gjaldt å være tilgjengelig, engasjert i det man driver med, bestemme på forhånd hva man vil si og ikke si. Noen små overdrivelser må man kunne koste på seg! Så gjaldt det å gi en skikkelig vinkling på saken, og deretter en NY vinkling.

Hun hadde også en meget betimelig advarsel: Tro ikke alt du hører, tro ikke alt du leser, tro ikke alt du ser! Vær alvorlig, men ikke for alvorlig!

Og har man først kommet seg til topps, både i idretten og i mediene, så husk å NYTE DET!

Hun følte seg trygg på at det kunne bli mer å juble for i 2009!

Ikke nominert – først

Hun kom også kort inn på Årets Idrettsgalla hvor hun i første omgang ikke engang var nominert, men så etter hvert ble nominert i Åpen klasse. Dette skyltes først og fremst vårt medlem Tom A. Schanke som skrev en fnysende pressemelding om det. Deretter ble saken fulgt opp fra VGs side, samt fra venner i NRK.

Hun hadde noen velvalgte ord om samarbeidet mellom NIF og NRK i denne saken. Hvis ikke EM, VM og WC-seier skulle kvalifisere til nominasjon, så ……

Hun høstet stor og velfortjent applaus fra forsamlingen og en stor takk og en liten gave fra formannen!

Anne Ma Thorsen, referent