Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Skråblikk > Skøyter: Femtemann fikk OL-bronse i 1948

Skøyter: Femtemann fikk OL-bronse i 1948

Av ÅGE DALBY

Stedet var St. Moritz i 1948 – olympiske leker og medaljeutdeling etter 500 meter på skøyter. Det skulle bli tidenes merkeligste medaljeutdeling. En løper som ble nummer fem, deltok i seremonien og fikk tildelt bronsemedaljen – som ingen hadde vunnet!

Resultatlisten fortalte at nordmannen Finn Helgesen vant på 43,1. Tre løpere delte andreplassen på 43,2 – nordmannen Thomas Byberg og amerikanerne Bobby Fitzgerald og Kenneth Bartholomew.

Da dukket problemet opp. Arrangøren hadde på forhånd  bare sikret seg to medaljer av hver valør. En hadde ikke ventet at tre utøvere skulle få samme tid.

For å redde situasjonen bad arrangøren den amerikanske ledelsen om at en av løperne fra USA skulle få tildelt en bronsemedalje – bare for at seremonien kunne gjennomføres som planlagt. Vedkommende løper skulle få sin velfortjente sølvmedalje neste dag.

Den amerikanske ledelsen henvendte seg til Bartholomew – en hissigpropp som ved flere anledninger hadde gitt lederne problemer med blant annet alkoholbruk og kvinnehistorier.

Ble sendt hjem

Bartholomew ble rasende over forslaget – og slo lederen ned. Reaksjonen var sterk og naturlig. Hissigproppen ble kastet ut av troppen og sendt hjem med første fly. Bartholomew ble aldri senere tatt ut på et amerikansk landslag, selv om han vant 500 meter i USA-mesterskapet i en årrekke senere – senest i 1959.

Det hører også med til historien at urokråka presterte hele 13 tyvstarter – uten å bli disket. Reglene var annerledes, og den finske oppmannen kunne ikke overprøve den sveitsiske starteren som hadde all makt. Ved siste anledning ba starteren om at Bartholomew roet seg ned på en benk, mens han sendte et annet par avgårde. På 14. forsøk gikk alt greit, men da hadde parkameraten Mac Kay fra Canada mistet konsentrasjonen og falt på første langside.

I ettertid snakket folk: Tenk om Bartholomew hadde konsentrert seg og ikke sløst bort så mange krefter på tyvstartene. Sannsynligvis ville han blitt olympisk mester med ei tid på 42-tallet. Men hodet var ikke med den gangen heller.

Yngstemann kom

Så var det seremonien. Medaljene ble delt ut av selveste J. Sigfred Edstrøm, svensken som var IOCs president fra 1946 til 1952.

Helgesen sto på toppen av pallen. Byberg tok rettmessig plass på trinnet for sølvmedalje. Men så steg Fitzgerald opp på den andre siden av pallen – på bronseplassen, hvor ingen skulle stå.

Deretter kom yngstemann i USA-troppen – Ken Henry – som ble nummer fem på tiden 43,5. Den utkommanderte 19-åringen tok plass ved siden av Fitzgerald – utenfor pallen, nede på isen.

Henry satte det ene benet opp på pallen, da medaljen ble utdelt. Under nasjonalsangen stod han ved siden av pallen. Noe tilsvarende har aldri skjedd under en olympisk seiersseremoni siden lekene startet opp igjen i moderne tid i 1896.

Henry beholdt bronsemedaljen. Ingen andre kunne gjøre krav på en medalje som ingen hadde vunnet. Men fire år senere kom han tilbake og vant gull suverent på 500 meter under OL i Oslo. Amerikaneren noterte 43,2 på Bislett – samme tid som sølvvinnerne hadde fire år tidligere.

Henry, som tente den olympiske ilden i Squaw Valley i 1960, døde i 2009 – 80 år gammel. Bartholomew (92) døde i oktober 2012. Finn Helgesen som fylte 92 år i april 2011, døde 3. september 2011. Helgesen var da Norges eldste gullvinner. Han representerte Oslo Skøyteklubb og bodde på Strømmen. (NIV-Nytt 3.11)