Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Aktiviteter > NIVS ÆRESPRIS > 2011: Roy Johansen

2011: Roy Johansen

ÆRESPRISVINNER: Roy Johansen har gjort en glimrende jobb som landslagstrener i ishockey. Han fikk NIVs ærespris for 2011.

Roy Johansen, landslagssjef i ishockey, er tildelt NIVs Ærespris for 2011. Roy Johansen kunne ikke delta under NIVs årsmøte 10.11.11, der prisen vanligvis deles ut og heller ikke på ordinært medlemsmøte 17. januar.

Derfor vedtok Styret å holde et eget møte for å markere overleveringen av prisen.

33 deltakere, inkludert ishockeypresident Ole-Jacob Libæk og generalsekretær Jon Haukeland, overvar utdelingen.

Fortjenstfull innsats

Prisen tildeles en norsk leder eller trener som har gjort en særlig fortjenstfull innsats for idretten i de senere år. Ved vurderingen legges spesiell vekt på konkrete resultater som kan føres tilbake til vedkommendes virke som trener eller leder.

Leder Hans B. Skaset ønsket velkommen og nestleder Per Wright foretok utdelingen.

NIVs komite for innstilling av kandidater til Styret har bestått av Hans B. Skaset (leder), Magnhild Sundli Brennvall, Hroar Elvenes og Per Wright.

Roy Johansen

har vært ansatt som landslagstrener (head coach) i Norges Ishockeyforbund siden 2001. Han har gjennom et systematisk og langsiktig arbeid bygget en prestasjonskultur som har gitt landslaget bemerkelsesverdig gode resultater i konkurranse med de store ishockey-nasjonene.

Siden 2005 har landslaget vært i A-puljen og oppnådd gode resultater i VM og OL, bl. a.:

–       2008: VM i Canada. Kom til kvartfinalen der de tapte for Canada.

–       2010: VM i Tyskland. Slo Tsjekkia, Frankrike og Sveits.

–       2010: OL i Vancouver. Norge kvalifiserte seg med seire mot Kasaksthan, Frankrike og Danmark.

–       2011: VM i Slovakia. Kvartfinale der de tapte for Finland og ble nr 6. Slo Sverige og Østerrike i innledningsrunden og Sveits og Frankrike i mellomrunden.

 

Sjef i 11 år

Roy Johansen har vært en standhaftig landslagssjef i 11 år. Siktemålet har vært å komme opp blant de beste nasjonene gjennom å lære av dem. Han har lagt vekt på prinsipper, systematikk og offensive holdninger og særlig siktet mot bedring av styrke, utholdenhet og fysisk ishockey i stadig høyere tempo. Han framholder for spillerne at det ikke finnes snarveier til suksess og at vilje og hardt arbeid er nøkkelen.

Gjennom resultatene er Norge løftet opp til et godt internasjonalt nivå i konkurranse med ledende ishockeynasjoner. Det har gjort landets spillere mer attraktive for utenlandske klubber. Dette igjen har resultert i bedre trenings- og konkurransekultur og høynet nivået også i norske ishockeyklubber.

Roy Johansen er 51 år og har solid trenerutdannelse fra Norges Idretthøgskole. Som spiller representerte han Vålerengen, men også i kortere perioder Sparta, Sarpsborg og Djerv, Bergen. Roy Johansen har spilt 61 landskamper og deltatt i tre OL (1984, 88 og 94).

Roy Johansen takket for prisen på vegne av mange som har stått på for norsk ishockey og uttrykte stolthet av å ha fått en slik pris fra en så kunnskapsrik forening.

Norge på 20. plass

Så fortalte han om noen av sine utfordringer og erfaringer i jobben. I det følgende noen hovedpunkter om det:

–       Var nr. 20 på rankinglista under Leif Borch.

–       Sverige og Finland ville ikke møte Norge som de betraktet som for dårlig motstand.

–       Så på de beste – hva kan vi bli bedre på?

–       Ydmykhet og hard jobbing sentralt.

–       Satset på spillere med karakter – som ville trene så mye som var nødvendig.

–       Norge må være et ”jævlig” lag å møte.

–       Viktig å få flere spillere ut i de beste ligaene.

–       Mulig å bli like sterke som motstanderne. Har økt vekta fra flere spiller før på 75 kg til de fleste nå på 95 kg.

–       Lite ishockeymiljø, kjenner hverandre, tar vare på hverandre.

–       Samhandling et nøkkelord.

–       Kan ikke konkurrere mot ressurser, lønninger etc. i de profesjonelle ligaene.

–       Klubbene i Sverige har 150 – 200 millioner i omsetning.

–       Sverige har 60 spillere i NHL.

–       Hjemlige forhold beskjedne, så det gjelder å få mye ut av lite.

–       Før mange forklaringer på hvorfor en ikke hang med internasjonalt og flere spillere ville ikke være med.

–       Nå vil alle være med – stor entusiasme.

–       Gjelder å få til resultater som er bedre enn den enkelte utøver.

–       Fotballen rapper de beste talentene.

–       Neste VM med to puljer på 8 lag i Stockholm og Helsingfors, 7 kamper, de 4 beste går til kvartfinale. Møter i rekkefølge Sverige (4. mai), Russland og Tsjekkia. OK å møte kanonene tidlig. Er vi blant de 9 beste, er vi kvalifisert for OL.

Deretter var det spørsmål/kommentarer fra Per Wright, Bjørn Tore Lie, Åge Dalby, Knut Johannesen, Bjørn Nybakken, Stein Rohde-Hanssen, Andreas Morisbak, Rolf Nyhus, Hans B. Skaset, Lars Kolsrud og Ole-Jacob Libæk.

Hans B. Skaset konstaterte i sin avslutning av seansen at Roy Johansen hadde bekreftet sitt gode kandidatur til prisoverrekkelsen.

Generalsekretær Jon Haukeland takket på vegne av Norges Ishockeyforbund både for prisen og tilstelningen – og overrakte styreleder en ishockeytrøye signert av landslagsspillere.

Andreas Morisbak, referent