Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 24. MAI 2011

MEDLEMSMØTE 24. MAI 2011

MEDLEMSMØTE 24. MAI 2011

Formannen ønsket 46 medlemmer velkommen til møtet.

Hans B. Skaset fremførte minneord over Aage Møst som døde 19. april. Andreas Morisbak fremførte minneord over Målfrid Kuvås som døde 12. mai.

Tre nye medlemmer ble ønsket velkommen i foreningen med tildeling av de sedvanlige bevis: Liv Jagge, Kåre J. Grøtta og Knut Korsæth.

Alf R. Bjercke ble forhåndsgratulert i anledning sin 90-årsdag 30. mai – med tradisjonell gave – og viste sitt vanlig gode humør og sin ukuelige optimisme da han takket for oppmerksomheten.

Formannen introduserte dagens foredragsholder:

Karin Berg, direktør på Skimuseet, Holmenkollen

Tema: ”Fridtjof Nansen og hans kvinner”

Hun holdt et meget underholdende foredrag om den mer pikante siden av vår store nasjonalhelt, fredsprisvinneren, vitenskapsmannen, polfareren, politikeren, humanisten og diplomaten Fridtjof Nansen.

Hun knyttet sin sprudlende fremføring til bilder og tegninger fra boken hun har skrevet med samme tittel.

Om en skulle prøve å gjengi innholdet i en punktvis nøktern referatform, ville det bli så langt fra den momentane fornøyelsen av opplevelsen fremføringen ga, at det lar jeg være.

Forhold til 15 kvinner

Derfor heller en slags oppsummering av foredraget/boken/temaet der bakgrunnsmaterialet har vært diverse brev mellom Nansen og ”hans” kvinner og fra disse kvinnene til andre kvinner.

Karin Berg summerte hans forhold på en eller annen måte til forskjellige kvinner til det anselige antallet 15!

Først og fremst dreide det seg om hans to hustruer. Mest om hans første, Eva født Sars, som døde bare 49 år gammel i 1907. Hennes ungdom med natur og friluftsliv, selskapelighet og kavalerer, Eva som scenevant romansesangerinne og som hustru og mor til 5 barn.

Hustru nummer to, Sigrunn Sandberg, som først var gift med kunstmaleren Gerhard Munthe i over 30 år, giftet seg med Nansen i 1917 og blir av Berg beskrevet som den stolte, høyreiste kvinnen med skarpe meninger og et legendarisk forhold til dyr.

På en levende og humoristisk måte berettet så Karin Berg om Nansens mange kvinnebekjentskaper både før, under og mellom det offisielle samlivet med disse to kvinnene.

Og Nansen hadde mange kvinnekontakter og relasjoner til forskjellige kvinnetyper – ofte samtidig. For å få nærmere innsikt i alle disse forbindelsene, henvises herved til Karin Bergs bok ”Fridtjof Nansen og hans kvinner”, utgitt på Schibsted Forlagene AS, Oslo 2004. Den koster kr 349,-.

Sjarm og intelligens

Karin Berg konkluderer på denne måten om Nansens kvinneeventyr:

”Den karismatiske Fridtjof Nansen brukte sin sjarm, intelligens, spenstige holdning og sine blå øyne til å knytte et verdensomspennende nettverk med kvinnelige personligheter og feminin ynde.

Noen forhold var dyp kjærlighet. Andre kvinner forble hans fortrolige venninner. Overfladiske, amorøse forhold satte også farge på hans liv. Med penn og blekk skrev Nansen seg inn i deres hjerter. Verdens fruktfat var til enhver tid fulle av fristelser og forbudne smaksopplevelser. Han unnlot da heller ikke å forsyne seg.”

Nansens utsagn om at ”jeg forstår ikke kvinnene og de forstår ikke meg”, sier noe om kompleksitetens i hans sinn og hans ekstreme tilpasningsdyktighet i mange roller.

Et interessant spørsmål: Svekker alle disse kvinnehistoriene beundringen av vår store nasjonalhelt?

Karin Berg mener relasjonene til kvinner forsterker hans personlighet, og slår det fast med følgende utsagn: ”Helteskikkelsen Fridtjof Nansen vil alltid bli stående rakrygget på pidestallen i nordmenns bevissthet. Samtidig var han en mann av kjøtt og blod.”

Karin Berg takkes så mye for opplevelsen!

Andreas Morisbak, referent