Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Husker best > Husker best: Hans B. Skaset

Husker best: Hans B. Skaset

NIVs medlemmer svarer alle på de samme spørsmålene.

 Hans B. Skaset (f.1935 – medlem siden 1991)

– Hvilke idrettsbegivenheter og personer skapte idrettsinteressen din?
– Idrettsinteressen ble skapt av mine foreldrenes holdning til og interesse for fysiske ytelser i arbeid og fritid. Kroppen var helt sentral for å makte utfordringene i hverdagen. Kravene til arbeidsevne og fysisk mestring var tydelige fra første steg. Krigen forsterket bildet. Lokale (trønderske) friidrettsutøvere og skiløpere materialiserte idealer og pekte ut mål.


– Hva har idretten betydd for utviklingen av norsk samfunnsliv?
– Idrettens bidrag til norsk væremåte og samfunnsliv kan ikke beskrives i noen få ord. Skal det likevel gjøres, så må det bli med ordene – glede, utfoldelse, spenning, innsatsvilje, samhold, stolthet og identitet. Disse ordene antyder idrettens bidrag, som avviker fra ”fysisk aktivitet”, et virkemiddel i bl.a. folkehelsearbeidet.


– Hvilke av dine idrettsmeritter – som aktiv eller leder – er du selv mest fornøyd med?
– Av ”meritter”, som for meg var viktige, var mitt første norske mesterskap i 10-kamp på Kadettangen (Bærum) i august 1960 av stor betydning. ”Å få det til”, dvs. få løst ut trening i en prestasjon av et visst format, var en nødvendig og viktig bekreftelse. Selvaktelsen og selvtilliten fikk et løft. To seire i NIF-valg, nestformann i 1973 og formann i 1984, uten å være valgkomiteens kandidat, huskes som utfordrende og spesielle forløp.

– Hvilke tre idrettsprestasjoner gjennom tidene setter du høyest?
– For meg rager Vebjørn Rodals seier i Atlanta-OL høyest. Jeg var til stede. Det influerer sikkert på vurderingen. Men prestasjonen var enorm.  2: I 1978 satt jeg på Dombåstun og så (på TV) Grethe Waitz vinne sitt første VM i terrengløp. Hun viste en utrolig styrke, og løpet ble hennes internasjonale gjennombrudd. 3: Mitt siste bilde er av noe helt utenfor denne verden, nesten umenneskelig, og er av nyere dato: Petter Northugs 5-milsseier på Vancouver-OLs siste dag. (NIV-Nytt 4.11).