Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Skråblikk > Olympiske idretter som forsvant

Olympiske idretter som forsvant

Av ÅGE DALBY

Siden 1912 har IOC bestemt hvilke idretter som skal stå på det olympiske program. Før den tid – fra 1896 – var det opp til arrangøren å velge idretter og aktiviteter. Dette gjaldt også oppvisningsøvelser.

Mange «øvelser» forsvant. Mange ble bare arrangert en gang.

Svømming:

Franskmannen Charles de Vaudeville hadde lungekapasiteten i orden og svømte 188,4 meter UNDER vannet i Paris 1900.

Under de samme lekene vant John Jarvis fra Storbritannia en annen kraftøvelse – 4000 meter svømming – med tiden 58 minutter og 24 sekunder.

I St. Louis 1904 sto dykking på programmet. Paul Dickey fra USA svømte hele 19,05 meter ned i dypet.

Skyting:

Leon de Lunden fra Belgia er eneste OL-vinnere som har skutt på levende duer. Det skjedde i Paris 1900. Belgieren skjøt 21 duer – én mer enn sølvvinneren og tre mer enn to bronsevinnere. Blodbadet kunne selvsagt ikke fortsette.

Hestesport:

Lengdehopp og høydehopp for hest med rytter var øvelser i Paris 1900. I lengde ble resultatet på 6,10 meter. I høyde svingte hesten seg over 1,85 meter.

Motorsport:

Motorbåtrace var olympisk øvelse i London 1908. Bare en båt i hver klasse fullførte. Motorduren forsvant fra olympiske leker etter ett forsøk.

Bryting:

Kampenes varighet kom inn i faste former i 1924. Før den tid kjempet rivalene til den ene fikk inn et vinnergrep – eller at motstanderen gav opp. Således fikk vi i Stockholm 1912 tidenes lengste brytekamp mellom russeren Martin Klein og finnen Alfred Asikainen, semifinale i gresk-romersk. Klein vant bataljen etter 11 timer og 40 minutter. Men dagen etter var han så sliten, at han ikke orket å møte opp til finalen!

Friidrett:

Amerikaneren Ray Ewry (1874 – 1937) – tidenes beste utøver i stille høyde og lengde – avsluttet karrieren i London 1912. Han var da ubeseiret i olympiske leker og vant 10 gullmedaljer siden 1900. Utrolig nok var Ewry som barn lammet av poliomyelitt.

Fekting:

I amatørenes høyborg IOC var det i tidligste tider plass profesjonelle fektere – både i 1896 (Athen), 1900 (Paris) og jubileumslekene i 1906 (Athen).

Bedriftsidrett:

I Athen 1896 var det faktisk muligheter for en enkelt yrkesgruppe å vinne olympisk gull. Sjømenn fikk anledning til å svømme 100 meter, og tre grekere kom på de første plassene. Alle øvelsene i svømming ble for øvrig arrangert i havet ved Pireus, havnebyen til Athen.

Boksing:

Boksing for kvinner var demonstrasjonsgren i St. Louis 1904. Men kvinnene fikk aldri offisiell plass i ringen. Derimot kom bryting på damer på programmet 100 år senere – som eneste nye idrett i Athen 2004.(NIV-Nytt 3.12)