Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Skråblikk > «Madge» Syers – verdens viktigste idrettskvinne?

«Madge» Syers – verdens viktigste idrettskvinne?

Av ÅGE DALBY

I år er det 100 år siden Sonja Henie ble født. Men det er ikke sikkert at Norges kunstløpdronning ville fått noen karriere, dersom ikke pioneren «Madge» Syers hadde brutt alle barrierer i London i 1902.

Mange vil mene at «Madge» er en av verdens viktigste idrettskvinner. Men de fleste har aldri hørt navnet hennes – eller vet hva hun gjennomførte.

Madeleine «Madge» Cave – født i London i 1881 – var stort talent i ridning og svømming. Men hun ble spesielt interessert i kunstløp, siden London fikk kunstfrossen skøytebane i Knightsbridge i 1895. Som 18-åring giftet «Madge» seg i 1899 med den 37-årige treneren Edgar Syers, som hun vant det britiske mesterskapet i parløp med året før.

Ingen kvinner

I 1902 skulle VM arrangeres i London. «Madge» meldte seg på, og det ble oppstyr i International Skating Union (ISU) – det internasjonale skøyteforbundet. Grunnen var at kvinner aldri hadde stilt opp i den individuelle konkurransen. Første VM gikk i 1896. Men siden det ikke sto noe i regelverket om at kvinner var uønsket, kunne ikke ISU stoppe «Madge».

Hun var dyktig og fikk sølv i herreklassen. Det sies at den svenske vinneren Ulrich Salchow ble så imponert at han gav «Madge» gullmedaljen med ordene: Du fortjener den. Du var best!»

Kvinner ble nektet å starte i VM de to neste årene. ISU begrunnet avslaget med at kvinnene hadde så lange skjørter, slik at dommerne ikke kunne se og bedømme beina på isen. Det hjalp ikke at «Madge» løftet skjørtekanten midt opp på leggen. Og at hun i mellomtiden ble britisk mester – for menn – både i 1903 og 1904. Ektemannen Edgar fikk sølv ved begge anledninger. I det britiske mesterskapet hadde kvinner adgang.

Første OL-mester

Presset på ISU økte i 1905, og året etter fikk kvinnene sitt mesterskap. Men mesteren skulle ikke kalles verdensmester – kun ISU-mester. «Madge» vant både i 1906 og 1907.

London arrangerte OL i 1908, og kunstløp sto på programmet i sommerlekene – arrangert i oktober. «Madge» var suverén og ble første kvinne som vant OL-gull i en «vinteridrett». Sammen med Edgar fikk hun også bronse i parløp.

Dessverre ble «Madge» alvorlig syk. Hun konkurrerte aldri etter OL 1908. «Madge» døde i 1917 – før hun hadde fylt 36 år.

Da var Sonja Henie fem år gammel og tok sine første ballettimer i Kristiania. Instruktør var ingen ringere enn Per Aabel – senere kjent som dyktig skuespiller. Og resten av det norske kunstløpeventyret er kjent.

Men veien var åpnet av pionerkvinnen «Madge» Syers. Uten henne, neppe noen Sonja!

Kunstløp sto ikke på OL-programmet i Stockholm 1912, men kom tilbake i Antwerpen i 1920. Da de første vinterlekene ble arrangert i Chamonix var kunstløp en selvskreven OL-gren. (NIV-Nytt 4.12)