Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Skråblikk > «Eddie» Eagan – verdens mest unike utøver

«Eddie» Eagan – verdens mest unike utøver

   «Eddie» Eagan – verdens mest unike utøver

Av ÅGE DALBY

Amerikaneren Edward «Eddie» Eagan er verdens mest unike idrettsutøver. Han er den eneste personen gjennom alle tider som har vunnet olympisk gullmedalje både sommer og vinter. De historiske årene var 1920 og 1932.

Eventyret begynte under det amerikanske amatørmesterskapet i tungvektsboksing i 1919. Storvokste Eagan vant og kvalifiserte seg til sommerlekene i Antwerpen 1920.

Eagan stilte opp i klasse lett tungvekt og møtte nordmannen Sverre Sørsdal fra Hamar i finalen.  Sørsdal (1900 – 1996) som senere utdannet seg til lege, tapte på poeng mot den hardtslående 23-åringen fra Denver, Colorado.

Sjanseløs i 1924

Eagan stilte også opp i OL 1924 i Paris – denne gang i tungvekt. Men han var ikke i nærheten av medalje. Sørsdal sikret seg bronse i Paris og kom på 4. plass i Amsterdam 1928.

«Eddie» vokste opp under svært fattige kår. Han var bare ett år gammel, da faren ble drept i togulykke. Moren måtte ta seg av familien alene. Edward ønsket å leve et godt liv. Han begynte aldri å røyke, og han smakte aldri alkohol.

Den målbevisste mannen klarte på beundringsverdig vis å få bunnsolid utdannelse – takket være stipendordninger. Han studerte jus ved universiteter i USA og England – Yale, Harvard og Oxford – og oppnådde gode karakterer. Han passerte siste eksamen i 1928.

Eagan ble etter hvert en meget berømt advokat – selvsagt med sete i New York. Han ble meget rik og giftet seg også med datteren / arvingen til en av de store bilfabrikantene.

Lake Placid 1932

«Eddie» dukket opp på den olympiske arenaen igjen i Lake Placid 1932. Han fikk plass i den berømte firerboben til William «Bill» Fiske jr – sammen med Clifford Grey og den 48-årige veteranen Jay O`Brien. «Eddie» satt som andremann i boben – bak Fiske jr. som også vant OL-gull i St. Moritz 1928 – bare 16 år gammel.

Konkurransen som etter planene skulle gått foran hopprennet siste dag, ble utsatt til dagen ETTER avslutningsseremonien. Men det spilte ingen rolle. 34-årige «Eddie» suste inn til OL-gull med 1,02 sekunders forsprang til USAs andrelag.

Under 2. verdenskrig deltok Eagan og fikk tittel som oberst. Dessverre omkom alle tre kamerater fra firerboben under krigshandlingene.

Nei til Hitler

Fiske jr. kunne ha vunnet tre OL-gull på rad. Men han ønsket ikke å stille opp i Hitlers leker i Garmisch-Partenkirchen 1936. Derfor trakk han seg fra OL-kvalifiseringen i USA – og var dermed ute av laget. Fiske jr. var utdannet flyger og ble første amerikaner i britiske Royal Air Force. Han deltok under «Battle of Britain» i 1940 og døde etter luftkamp – 29 år gammel.

«Eddie» Eagan døde i Rye, New York 14. juni 1967 – 69 år gammel.

PS:

Jacob Thulin Thams (1898 – 1854) fra Ready var nær ved å kopiere Eagan I 1936. «Tulla» vant hopp i OL 1924 i Chamonix og fikk sølv i seiling under OL 1936 i Berlin. Han fikk aldri Egebergs Ærespris. (NIV-Nytt 1.13)