Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2013

MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2013

MEDLEMSMØTE 22. JANUAR 2013.

Leder Per Wright ønsket med glede hele 50 deltakere velkommen til årets første medlemsmøte. Han takket også for et hyggelig juletreff på NIH som samlet 74 deltakere.

Deretter overlot han ordet til Åge Dalby som kort orienterte om prosjektet «VM-toget 2013» i tilknytning til VM på skøyter på Hamar 16.-17. februar. En privat og ideell organisasjon ved navn «Morgendagens Skøyte-Ess» (MSE) har et klart hovedmål: Gi økonomisk støtte i form av stipendier til unge lovende skøyteløpere i Norge.

Siden stiftelsen i 1985 har MSE arbeidet for at talentene skal få utvikle seg i nasjonalidretten hurtigløp på skøyter. Johan Olav Koss var en av de første som mottok stipend – mange år før han ble olympisk trippelmester i Hamar 1994. Totalt i perioden 1985 – 2012 har MSE gitt stipendier på til sammen 1,6 millioner kroner.

MSE ønsker velkommen til en spesialreise med tog fra Skien til Hamar med et hyggelig opphold i Mjøsbyen og et fullsatt Vikingskip med underholdning og dramatikk. Pakken inneholder Tog tur/ retur, arenabillett, bekledning (skjerf og lue) og hyggelig skøytestemning. Etter lengden på togreisen varierer pakkeprisen fra kr 1240 (fra Skien) til kr 925 (fra Oslo). Billetter kan kjøpes på www.billettservice.no ved å søke på VM-toget.

Bartosz Piasecki

Nestleder Lars Kolsrud introduserte så dagens foredragsholder:

Norges sølvmedaljør i fekting under OL i London, Bartosz Piasecki, som fortalte om sin vei mot det den historiske og overraskende sølvmedaljen – og som ellers er kjent s om vår beste fekter, men er også realfaglærer på Wang og masterstudent i informatikk. Tittelen på foredraget var:

                «Drømmen som gikk i oppfyllelse»

I de følgende hovedpunktene i hans presentasjon som han formidlet gjennom ryddige power point-bilder samt både interessante og morsomme kommentarer:

–        Tema i tre hoveddeler: Kort om fekting. Drømmen og arbeidet fram mot OL. Veien videre.

–        Kort om fekting: Kampsport med tre våpen (korde, florett, sabel). Hans «våpen» er korde og han hadde med seg et av eksemplarene som ble benyttet i London og som ble sendt rundt i forsamlingen for nærmere beskuelse. 1200 medlemmer i Norge (ca. 600 aktive). OL-gren fra 1896. Beste resultat før London er 11. plass i Los Angeles i 1984. Handler om å treffe motstanderen før han treffer deg. Kjempes om poeng opp til 15 i 2 omganger a 3 minutter.

–        Luksuriøst med fekting?: Nei. Reiser til World Cup-stevner til mange spesielle steder. Grunnet beskjeden økonomi må han konsentrere seg om de nærmeste stedene. Sponset av mamma, pappa og lånekassen. Fektere kun gode i fekting. Null pengepremier og stort sett elendige premier for øvrig.

Gode juniorer

–        Fekting i Norge: Gode resultater internasjonalt frem til ungdoms- og junioralder. Stort frafall i slutten av tenårene. Kun to internasjonale medaljer på seniornivå (Klaus Mørk og Bartosz). Lite mediedekning.

–        Født i Polen i 1987, i en liten landsby og i en idrettsfamilie.

–        Var med i sin først konkurranse i U 13 NM i februar 1997. Det ble en total ydmykelse (tapte 15-0).

–        I 2002 kom han til et veiskille – Hva vil jeg egentlig med livet? Valget førte til mer disiplin både når det gjaldt skole og trening. Begynte på Wang Toppidrett. Endret fra trening 2 ganger pr uke til 8-9 økter. (dette er altså 101/2 år siden).

–        Etter artium kom resultatene: Pallplasser på JWC i 2006, sparringspartner til OL i 2008, bronse U23 EM i 2009 og to kongepokaler i 2011-2012.

–        Argumenterte for hvorfor han ikke er heltidsutøver. I sin trekanthverdag bestående av trening, jobb og studier prioriteres trening høyest for tiden – med 16-18 timer pr uke. I tillegg har han en 50 % stilling som lærer på Wang (matematikk) samtidig som han skriver på en masteroppgave. Viste et oversiktsskjema på hvordan en uke ser ut. Relativt brutale hverdager som også krever mye søvn. På lørdag og søndag legger han inn litt mer frihet/variasjon.

800 treningstimer

–        Skisserte sitt rammeopplegg for trening som amatør: 800 treningstimer, 33 % ikke fekterelatert trening (oppvarming, uttøying, ballspill), 67 % fekterelatert trening (beinarbeid, teknikk, kamptrening).

–        Trening for en profesjonell utøver til sammenligning: 1000 treningstimer, 50 % ikke fekterelatert trening (oppvarming, uttøying, ballspill, grunntrening), 50 % fekterelatert trening (beinarbeid, teknikk, kamptrening).

–        Sammenligningen viser tre store forskjeller: 200 timer mer – hovedsak grunntrening, omtrent like mye kamptrening – forskjell i nivå (halvt år på samling for de profesjonelle), jobber/studerer ved siden av istedenfor å være ansatt av stat/militær.

–        Hva kjennetegner en god fekter?: Høy, normalbygd, intelligent, konsentrert, middels godt trent.

–        Hva er spesielt med fekting?: Alle kan lykkes, mye terping av teknikk, verdensmestere/olympiske mestere i alle fasonger, fordel å være venstrehendt (halvparten er venstrehendt, men den beste er høyrehendt).

–        Er det mye skader i fekting?: Nei! Langt flere skader i andre idretter. Mest småskader som overtråkk og strekk. Mye slitasje på ankler, knær og hofter. Ødelagt kropp etter mange år med ensidig trening. Hans høyre lår 10 cm større i omkrets enn det venstre. Ikke noe vits å dope seg i fekting!

90 VM-nasjoner

–        Fekting internasjonalt: Stor sport på verdensbasis. 90 nasjoner og 250 deltakere i hans klasse i VM i fjor. I OL kun 32 deltakere. Ingen enere/profiler. Kun en utøver som sto to ganger eller fler på pallen i løpet av 8 stevner. VM i fekting et stort lotteri. Ingen har to individuelle mesterskap i VM. Vanskeligere å komme med til OL enn å vinne, mye tilfeldigheter. De 12 beste i verden ranket plass, alle de andre fordelt på kontinenter.

–        Konkurransedagen i OL (ranket som nr. 47): 1/16: Grumier, Frankrike (ranket som nr. 10), 1/8: Imre, Ungarn (ranket som nr. 7). 1/4: Borel, Frankrike (ranket som nr. 15). Semifinale: Jung, Korea (ranket som nr. 14). Finale: Limardo, Venezuela (ranket som nr. 11).

–        Som regel jevne kamper. Ofte seier med 1 poeng. Hadde slått de første motstanderne før. Vant med 1 poeng i kvartfinalen. Han slår som regel alltid franskmenn, men har problemer med italienere. Bartosz ble nr. 18 i Qatar nettopp. Fektingen foregår på en dag. Det kan derfor bli svært lange dager.

–        Medietrykket etter første kamp – bare NRK til stede – tok 20 sekunder. Eter finalen måtte han bruke 11/2 time

–        Bartosz har utrolig lyst til å se hvor langt han kan nå med gitte ressurser.

–        Hva OL-sølv gir i Norge kontra I Polen: I Norge 0 kr. I Polen bonus på 200 000 kr. samt idrettspensjon fra fylte 40 år, 1,5 gjennomsnittlig lønn.

–        Veien videre: Sikter mot OL-gull om 4 år. Nesten ingen i fektehistorien har tatt to individuelle OL-medaljer. Bedre fekter om 4 år. Mye tilfeldigheter. Korte, men intensive kamper. Ingen favoritter. Man må være på rett plass til rett tid.

Økonomi 2013 – 2016: Brukt 50 000 kr. av egen lomme hvert år. Kun deltatt på europeiske konkurranser. En-to samlinger i året. Mulighetene videre: Stipend (120 000 kr., går i null), flere samlingsdager i utlandet, flere konkurranser i utlandet, mer erfaring.

Flyttet Dagsrevyen!

–        Nøkkelen til suksess: Trene på det man skal bli god på! Trene med kvalitet på hver eneste trening. Lære av de beste og lyst til å matche dem. Motivasjon og glede. Vite at man kan slå alle på en god dag. Være uredd. Ha tro på egne ferdigheter. Ikke tenke konsekvenser. Fransk trener: OL i fekting er 99 % mentalt.

–        Grunnet sin prestasjon i OL fikk Bartosz flyttet tidspunktet for Dagsrevystart!

Etter foredraget hadde følgende ordet for spørsmål/kommentarer: Åge Dalby, Tom A. Schanke, Per H. Staff, Lars Erik Frisvold, Jarl Bibow, Dikke Eger, Grethe Evjenth, Rolf Nyhus. Per Wright takket så mye for et tankevekkende foredrag og overrakte et lite treningsstipend i stedet for «vanlig» gave.

Forsamlingen ble tydelig imponert over denne selvbevisste unge mannen, både i måten han formidlet sitt foredrag på, med kunnskap, fornuft og humor, og med hvilket bakteppe han hadde oppnådd resultatet i OL. En fikk med en gang for seg den tanken at dette var det mange andre idrettsutøvere som ville ha hatt gått av å høre – og lære av.

Vi takker Bartosz så mye for en interessant og givende stund – og ønsker han lykke til videre med hans planer på de tre områdene han satser på!

Andreas Morisbak, referent