MEDLEMSMØTE 23. APRIL 2013
50 medlemmer var møtt fram, og styreleder Per Wright kunne fornøyd ønske velkommen.
Alderen på NIV-medlemmer tilsier at vi med ujevne mellomrom får det triste budskapet om at døden har inntruffet for enkelte. Denne gangen gjaldt det vår alles «Hjallis».
Elvenes minnet vennen
Hans skøytekollega Hroar Elvenes fremførte minneordene.
Hjalmar Andersen, født 12. mars 1923, døde på Ullevål sykehus i Oslo 27. mars etter et tragisk fall hjemme i Tønsberg 25. mars.
Hroar bemerket den enorme oppmerksomheten, på linje med konge og statsminister, som ble han til del i hans skøytekarriere og som varte livet ut. Bisettelsen fant sted i en fullsatt Tønsberg domkirke med blant andre Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg til stede.
Hjalmar ble tatt opp som medlem i NIV i 1991 – etter blant annet en stor innsats for sjømannsidretten der tusenvis av sjøfolk var med og ble inspirert av humørsprederen.
I pensjonistalderen var møteboken hans vel besatt, og svært mange fikk ta del i hans foredrag og muntre historier. Han var pertentlig og nøye ned seg selv og var opptatt av å gjøre rett og sjel for seg der han opptrådte. I løpet av livet skrev han nok flere autografer og hilsener enn andre. På sin 90-årsdag, som ble feiret med gode venner på skøytemuseet på fødselsdagen 12. mars, skrev han sine siste autografer med den samme tydelige håndskriften som for 65 år siden.
Vi ser for oss denne smilende og vennlige mannen som vi alltid vil minnes med glede.
Ellers vises til NIV-NYTT nr. 2, 2013, der Åge Dalby har skrevet mer utdypende minneord om «Hjallis».
Arthur fylte 85 år
Vår alle steds nærværende og energiske fotograf, Arthur Sverre Knudsen, fylte 85 år denne møtedagen og hadde blitt innvilget permisjon fra møtet for å feire dagen sammen med sine kjære.
Styrelederen kunne imidlertid opplyse om at Arthur var invitert til lunsj på Grand Café 30. april for markering av jubileet.
Så introduserte Per sin nestleder som foredragsholder, en velkjent person i foreningen siden 2001, 17 år i Olympiatoppens tjeneste, ansvarlig lege i forskjellige perioder for både skiskyttere, kombinertløper, hoppere og skøyteløpere. Han har gitt ut to bøker, « I hodet på en toppidrettsutøver» (2009) og «Slik blir du BEST NÅR DET GJELDER – Lær av de aller beste»(2011):
LARS KOLSRUD som hadde gitt foredraget sitt tittelen:
Prestasjon og glede i toppidretten
Jeg må med en gang skyte inn at det er vanskelig å yte foredragsholderen rettferdighet i et skriftlig referat i vanlig forstand, fordi det var krydret i fremførelsen med en smittende entusiasme, humørfylte kommentarer og bemerkninger som ga en engasjerende «der-og–da–opplevelse» for tilhørerne.
I det følgende prøver jeg likevel å få på prent noen av de sentrale poengene, bevisstgjøringen og de gode rådene til oss alle på livsveien. Tanker Lars hadde gjort seg gjennom kontakt og samarbeid med toppidrettsutøvere gjennom mange år.
Han henviste for øvrig til sin siste bok, der innholdet i foredraget stort sett er hentet fra. Den leste jeg i etterkant av foredraget – og anbefaler den gjerne som en god bevisstgjøringslesning for oss alle med tanke en positiv eller kanskje bedret livskvalitet.
MÅ trives for å nå mål
Og der har vi noe å lære av de aller beste. Lars understreker at vi må trives for å nå våre mål. Dette er grunnleggende for prestasjoner i toppidretten, men det gjelder også for oss andre, privat og på jobb, i alle livets faser.
Både i foredraget og i boka kom Lars med eksempler på hvordan toppidrettsutøvere tenker og handler for å yte maksimalt og poengterte hvordan toppidrettens tankegang og mentale teknikker kan benyttes av oss alle. Og han gir råd og veiledning om hvordan en kan sette sine egne mål og utvikle seg selv på alle livets områder. Det å være bevist sine egne tanker og reaksjoner, og så sørge for å ha noen retningslinjer man selv tror på og kan styre etter vil alle kunne h god nytte av.
I foredraget, og i boka, knyttet Lars sine synspunkter med direkte tilknytning til flere av våre mest kjente idrettsutøvere han hadde vært i kontakt med som for eksempel Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Hallvar Hanevold, Emil Hegle Svendsen, Bjørn Einar Romøren, Thor Hushovd, Alexander Dale Oen, Michael Phelps, Anders Jacobsen, Tom Hilde, Therese Johaug, Suzann Pettersen, Gro Hammerseng, men var også innom filosofen Arne Næss.
Mange visdomsord
I det følgende en opplisting av noen poenger, råd og visdomsord han var innom i foredraget og som utdypes i boka:
– Å prioritere er et valg man gjør. I praksis betyr dette at man rydder plass til prioritert aktivitet og velger bort annet som forstyrrer eller stjeler tid.
– Finn et område hvor du ønsker å forbedre deg. Vurder hva som skal til for å bli bedre – og hva som til nå har hindret deg.
– Det er alltid morsommere og mer energi i å skulle bli noe eller gjøre noe nytt, enn å skulle fortsette å være – eller gjenta noe!
– Talent alene er ikke noe verdt, om det ikke kombineres med stor entusiasme og hardt arbeid.
– Det er meg selv det kommer an på. Ivareta deg selv først – da blir du også i stand til å ta deg av andre.
– Hallvard Hanevolds «30/70-prinsipp»: De fleste situasjoner og oppgaver i livet er 30/70. 30 % får du ikke gjort noe med, så glem dem. Konsentrer deg heller om og gled deg over de 70 % du kan påvirke.
– Hanevold igjen: «Blir det noe moro det ` a – jeg mener hele pakka?!»
– En viktig drivkraft er entusiasme og glød.
– Therese Johaug har evnen til å gjøre alle de nødvendige oppgavene med glede.
– Hjallis konkurrerte fordi det var moro.
– Michael Phelps «WIN-prinsipp: What`s Important Now?
Glød x Glød
Arne Næss` formel: Trivsel =——————————( = Prestasjon) Parentesen hektet på av Lars.
Fysisk + psykisk smerte
– Gunnar Pettersen: Prestasjon = evne + erfaring x MOTIVASJON.
– Når det kommer til trivsel, er det trygghet og humør som gjelder.
– Fokuser på dine kollegers sterke sider – og dra positivt nytte av disse.
– Alle presterer vi best når vi er: Uthvilte, godt ernærte og i god form.
– Karakteristisk for gode utøvere: GLØD – man brenner for oppgaven. LEK- det må være moro.
ENTUSIASME – selve drivkraften. DRØMMER – «If you can`t dream it, you can`t do it. EGOISME – målrettet egenutvikling. Og stikkordet blir G-L-E-D-E.
– Det gjelder å ha eierskap til egen utvikling, og det er en prosess som må læres.
– Det er veien og reisen som er livet, og derfor må være hovedmålet.
– Påstand: Vi presterer og agerer mye mer på følelser enn på fakta.
– Alle prestasjoner, også de teknisk mest kompliserte, drives best fram av engasjement og entusiasme!
– «Har du trent best/lært noe/gjort det planlagte/trent/møtt opp – i dag»-skalaen.
– Gode idrettsutøvere er verdens beste til å gjøre hverdagens ensformige, repeterende situasjoner og aktiviteter, positive, utfordrende og spennende.
– Gro Hammerseng (og psykologisk forskning): Det er mye mer smertefullt å tape enn det er positivt å vinne.
– Henry Ford: Både den som tror han vil lykkes, og den som tror han vil mislykkes, vil sannsynligvis få rett!
– Herodes Falsk: Uten engasjement og entusiasme har du ingenting!
– Hvor flinke er vi til å gjøre hverandre gode?
– Ros aktivitet og oppførsel du selv vil ha mer av.
– Du skal ha fått mange positive tilbakemeldinger, før en negativ eller kritisk bemerkning oppfattes som en trygg korreksjon.
– Husk: Ros er å bli sett!
– Dersom det er riktig at «veien er målet», er kanskje en av våre største oppgaver i livet å gjøre denne veien (les: hverdagen) utfordrende og spennende.
Det er ingen tvil om at Lars Kolsrud med sin sprudlende entusiasme ga noen og en hver av oss tankevekkende, men også inspirerende påminnelser for hverdagen. Det var en både hyggelig og god der-og-da-opplevelse. Men så blir utfordringen for den enkelt av oss den konkrete oppfølgingen i praksis: «Har jeg ———- i dag?» på et akseptabelt skalanivå!
Stor takk til Lars!
Per Wright informerte om Jubileumsmøtet den 11. juni på Oustøen Country Club og Nordisk møte for idrettslederveteraner og ledsagere i Gøteborg 16. – 18. august.
Tom A. Schanke la ut et skriv med tilbud på kjøp av hans idrettsleksikon.
Andreas Morisbak, referent