Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > NIVs medlemsmøte 20. januar

NIVs medlemsmøte 20. januar

47 medlemmer var møtt fram til årets første møte.

Leder Per Wright ønsket velkommen og kalte fram Geir Ove Berg som ble medlem i 2008 for sin bakgrunn som skihopper, landslagstrener i hopp, medlem i hoppkomiteen, teknisk delegert hopp NSF/FIS en rekke år samt generalsekretær i Norges Golfforbund 2001 – 2011. Han er nå gått over i pensjonistenes rekker og deltok på sitt første møte i foreningen. Dermed ble han overrakt slips og pin.

Per minnet også om minneordene som ble holdt over Hroar Elvenes på NIVs juletreff. Hroars frue, Laila, hadde bedt han om hilse medlemmene og takke så mye for all oppmerksomhet og deltakelse i anledning Hroars bortgang.

Ordet ble så gitt til dagens foredragsholder:

Halvor Kleppen

Kleppen er forfatter, idrettshistoriker, foreleser, journalist, kjent fjes fra TV og telemarking fra Bø. Han har gitt ut flere bøker og artikler innen tema skisport og OL. Foredraget holdt han omkring boka

De kalde lekene

(Norge, skisporten og de olympiske vinterlekene)

som omhandler Norges forhold til internasjonal «innblanding» i skisporten og til de olympiske leker.

Vi fikk høre en entusiastisk, ordrik og humørfylt foredragsholder som ikke lot seg bringe ut av fatning da teknikken sviktet en liten stund. Han ga forsamlingen en innføring i saker, personer, hendelser som vel var ukjente for de fleste av oss, men ikke desto mindre både interessante, litt underlige – og morsomme.

Stikkordshenvisning

Foredraget ble knyttet til en del historiske bilder og plakater som ble vist på power point. Jeg finner det vanskelig å yte den ordrike foredragsholderen full rettferdighet i et beskrivende referat av innholdet i foredraget, så her blir det noen stikkords henvisninger til hva han var innom i form av bilder og hendelser.

Mulighetene til å gå nærmere inn i historiene ble gitt gjennom at man kunne kjøpe boken direkte etter foredraget for en pris på kr. 300,-. Og det var det mange av medlemmene som benyttet seg av – noe som ga en bekreftelse på at Kleppen «traff» forsamlingen meget godt.

Bilde 1: Møte i styret i IOC i 1884 med bl.a. Pierre de Coubertin (grunnlegger av den internasjonale olympiske komite og de moderne olympiske leker. President i IOC fra 1896 til 1925) og en viktig person fra Sverige, Victor Balk (president i ISU, det internasjonale skøyteforbundet  i 30 år) som satte seg imot de olympiske leker. På dette møtet ble det vedtatt at skøyter skulle arrangeres i OL i 1896.

Bilde 2: Plakat fra Nordiska spelen 1901 – 1926 og som ble arrangert i Stockholm første gang i 1901.

Bilde 3: Plakat fra den Nordiske Vinteridrætsuge 1903, arrangert i Kristiania.

Bilde 4: Skriv angående Nordiska Spelen 1905.

40 km sparkstøtting

Bilde 5: Norge nektet deltakelse i Nordiska Spelen til 1913. Ingen i Norge brydde seg. Øvingene var for merkelige (En øvelse var for eksempel 40 km sparkstøtting!) – og Nordiska Spelen gikk i «feil land».

Bilde 6 og 7: Norge inviterer hele skiverden til vinterstevne i Kristiania/Lillehammer i 1909 og ble dermed en konkurrent til Nordiska Spelen. En sentral person i dette var Harald Durban Hansen.

Bilde 8: Den internasjonale skikongressen i Kristiania i 1910.

Bilde 9: IOC kongressen i Budapest 1911 drøftet eventuelle vinterleker i Stockholm 1912. Grev d`Usseaux: Vinterøvinger i Sverige. Balck sier nei.

Bilde 10, 11 og 12: Tyskland vil ha vinterøvinger i 1916. Skøyter i Berlin i februar og skiøvingene til Feldberg i Schwarzwald. Nansen æresmedlem. Skiprogrammet i Feldberg.

Bilde 13 og 14: IOC kongressen i Paris 1914. Balck i mot OL. Tyskland nevner ikke vinterøvingene, men det gjør Norge. «Ved den derpaa følgende avstemning hadde norske repræsentanter den glæde at opnaa en smuk majoritet for vinteridrættens optagelse paa programmet for de olympiske leke.» Til tross for vedtaket ble ikke dette noe av.

Søkte to OL i 1924

Bilde 15: Desember 1918 – juni 1920: Norge vil søke om både sommer og vinter-OL i 1924.

Bilde 16: Tidsrommet 1921 – 1924: 1921: Nytt konservativt styre i NSF. 1923: Nordisk nei til OL IOC gjør lekene i Chamonix «ikke – olympiske»! Norden blir med! Men lekene ble på en måte olympiske likevel for de olympiske ringene var synlige både her og der.

Bilde 17: 1925 – 1928: I 1925 gjør IOC Chamonix offisielt olympisk. 1926: Sverige og Norge vil ikke delta i 1928. 1927: Tinget til NSF vedtar ja til St. Moritz. Styret blir kastet. 1928: Norge deltar i St. Moritz. Johan Grøttumsbraaten blir OL- konge.

Bilde 18: Nicolai Ramm Østgaard og Olaf Helset tok over styringa i skiforbundet i 1927. Østgaard ble visepresident i FIS i 1928 og president i 1934 fram til 1951.

Bilde 19: AIF stiftet i 1924. Spartakiade i Oslo i 1928. Arbeiderpartiet tar et fastere grep i 1929. Sammenslåing med NIF i 1946.

Bilde 20 og 21: FIS versus IOC. Striden om amatørskap i alpin skisport. Sentrale aktører i FIS: Østgaard og Lunn (fra England). Sentrale aktører i IOC: Baillet-Latour, Brundage og Edstrøm. Alpin skisport betraktet som hotellsport. Hannes Schneider utviklet og organiserte skiskoler.

Krangel om amatører

Bilde 22: Amatørreglene. Var skilærerne profesjonelle utøvere? FIS mente nei IOC ja. FIS mente at hver idrett skulle styre over egne regler også i Olympiske leker. IOC mente at hele den olympiske ideen var at amatørreglene var de samme for alle idretter, samordnet av IOC.

Bilde 23: Skilærere fra Østerrike og Sveits ble utelatt fra OL i Garmisch-Partenkirchen 1936. FIS arrangerte VM for alle en uke senere i Innsbruck (som var å betrakte som en ren demonstrasjon).

Bilde 24: FIS-vedtaket i Garmisch i 1936: «FIS deltar i de Olympiske Vinterlekene 1940 under forutsetning av at reglene i FIS sitt reglement for internasjonale konkurranser blir benyttet.» IOC krevde ny FIS-kongress for å endre vedtaket, men FIS nektet.

Bilde 25 og 26: FIS-kongressen i Lahti 1938. Edstrøm gjorde framlegg om å stoppe all vinter-OL i 1937. Forslaget fikk bare hans egen stemme. Svertekampanje i IOC mot Østgaard og Lunn. Nei til å delta i OL 1940. 9 mot, 6 for. Østgaard stilte kabinettspørsmål.

Bilde 27: 1940: Sapporo, St. Moritz, Garmisch, – avlyst. Ski ut av programmet. FIS la ski-VM til Oslo og Telemark.

OL 1952 uten ski diskutert

Bilde 28, 29 og 30: FIS og nazi-VM i 1941 og 1942 i henholdsvis Cortina d´Ampezzo og Garmisch Partenkirchen. Sverige deltok. I 1946 mente Norge at Sverige burde be om unnskyldning for det. Stornazisten Karl Ritter von Halt satt i styret da krigen kom, men han kom aldri til Norge.

Bilde 31: VM i Aspen/Lake Placid 1950. Ski ut av OL i Oslo 1952 diskutert.

Bilde 32: Mark Hodler president i FIS.

Bilde 33: Schranz-skandalen i 1972. Sendt hjem og ut av OL.

Bilde 34: 1972 – det store skillet i vinteridrettshistorien: IOC endrer amatørreglene. Lord Killanin ny president i IOC.

Bilde 35: Holmenkollrennene 1979. Utstyrsrevolusjonen og treningsrevolusjonen gjorde seg gjeldende framover – og fusk og doping kom på agendaen.

Halvor Kleppen fikk god og velfortjent applaus for sin inspirerende framstilling av den kronglete, for ikke å si «kranglete», utviklingshistorien i FIS- og OL-kontekst!

Andreas Morisbak, referent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NYTT MEDLEM: Geir Ove Berg deltok i sitt første NIV-møte og ble behørig presentert av Per Wrigjht.

 

FØLGER MED: Brit Mørk, Anne Ma Thorsen og Berit Berthelsen følger som alltid spent med når foredragsholderne har ordet.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DYKTIG FYR: Halvor Kleppen – en ypperlig foredragsholder som sørger for både humør og godt innhold. Boken og Norge, skisporten og de olympiske leker er et førsteklasses bidrag til norsk idrettslitteratur.

 

GODE LYTTERE: Per Corneliussen, Bjørn Bogerud og Hans B. Skaset fulgte godt med på Kleppens historiske betraktninger.