Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Skråblikk > Ulrike Meyfarth – tidenes yngste mester.

Ulrike Meyfarth – tidenes yngste mester.

 

To OL-gull med 12 års mellomrom

 

Av ÅGE DALBY

OL 1972 i München: 16 år og 123 dager gammel. Hun ble sensasjonelt tidenes yngste individuelle OL-mester i friidrett.  Rekorden er ikke slått senere.

Og det var bare så vidt at langbeinte Ulrike Meyfarth – med beskjeden tredjeplass i den vesttyske kvalifiseringen – kom med på OL-laget.

I OL-finalen hoppet hun 1,92 meter. Hun forbedret sin personlige rekord med hele syv centimeter og slo nærmeste konkurrent med fire centimeter.

Hoppet som Fosbury

Ulrike hadde allerede vunnet gullmedaljen med et hopp i andre forsøk på 1,90 meter. Men hun gav seg ikke med det. Midt under jubelbrusene ble listen flyttet opp på 1,92 meter – tangering av Ilona Gusenbauers verdensrekord fra 1971. Og den tyske yndlingen gikk over i første forsøk!

Ikke rart at publikum på Olympiastadion var i ekstase over den ukjente jenta som i løpet av noen timer ble nasjonal helt – og samtaleemne over hele den friidrettsinteresserte verden. Alt skjedde 4. september – dagen før Svart September-terroristenes angrep og massakrer mot Israels OL-tropp.

Meyfarth var en av få kvinnelige høydehoppere som benyttet den nye flop-stilen Dick Fosbury lanserte på den internasjonale scenen i 1968. Men ryggen mot lista fikk Meyfarth all mulig oppmerksomhet.

Den stilige jenta fra Frankfurt am Main fikk sølv i det tyske juniormesterskapet som 15-åring i 1971. Hun gjentok bedriften året etter – og klarte så vidt å komme med på OL-laget.

Karrieren fikk en knekk

Populariteten og den ekstreme oppmerksomheten fra mediene ble i meste laget for 16-åringen. Karrieren fikk en solid downperiode de neste årene, og hun satte ikke ny personlig rekord (1,95 meter) før i 1978. Da hadde hun nettopp skiftet trener og klubb.

I mellomtiden hadde hun deltatt i OL 1976 i Montreal  – uten å kvalifisere seg til finalen. Folk begynte å snakke om tidenes kjempeflaks i 1972.

Men Meyfart slo tilbake. Først med EM-bronse i 1979, deretter EM-gull i 1982 pluss VM-sølv i 1983. Gull fikk hun også under EM i 1984, før hun dro til med nytt OL-gull i 1984.

Tolv år etter den første gullmedaljen svevde 28-åringen over lista på 2,02 meter i Los Angeles. Hun vant duellen mot italienske Sara Simeoni. Igjen gikk tyske medier av skaftet for høydedronningen som målte 188 centimeter og veide 70 kilo.

Stoppet på 2,03 meter

Meyfarth hoppet over to meter første gang i 1980. Hun satte verdensrekord med 2,02 meter under EM i Athen i 1982. Hennes personlige rekord på 2,03 meter ble oppnådd i London i 1983. Russiske Bykova hoppet like høyt i samme stevne, men denne verdensrekorden fikk Bykova beholde alene fire dager senere, da hun gikk over 2,04.

Gulljenta har naturligvis stjernestatus i Tyskland – fortsatt. Hun heter nå Ulrike Nasse-Meyfarth, er gift og har to barn. Hun utdannet seg som idrettslærer. Selvfølgelig. Hun har lenge arbeidet for kreftsyke barn, og hun er trener i sin gamle klubb TSV Bayer Leverkusen 04- en av de beste tyske friidrettsklubbene noen sinne.

Ulrike er hun også talentspeider i Leverkusen, men det spørs om 58-åringen noen gang vil finne et talent på linje med seg selv. I praksis er det komplett umulig!