Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Innlegg > HEI > OL-museet stengt 6. april 2015

OL-museet stengt 6. april 2015

OL-museet stengt 6. april 2015

6. april 2015 blir dørene stengt i Norges Olympiske Museum (NOM). Museet som ble åpnet av Kong Harald 27. november 1997, skal flyttes til Maihaugen. Men ingen vet, når museet kan åpnes. Finansieringen av nytt OL-museum har ALDRI vært på plass.

Stiftelsen Lillehammer Museum (SLM) har – med velsignelse fra Norges Idrettsforbunds øverste ledelse – bestemt at NOM skal flyttes ut av Håkons Hall. En merkelig avgjørelse med tanke på at norsk idrettshistorie skal ligge nedpakket, mens IOC-toppene og 11 000 ungdommer kommer til ungdoms-OL i 2016.

Brutte løfter

Prosessen rundt flytting av OL-museet har vært spesiell.

1.         Vedtaket i september 2014 ble gjort uten økonomiske garantier. Den gang het det at nytt museum skulle stå klart høsten 2015. I god tid før Ungdoms-OL 2016.

2.         Forsøk fra SLM-direktør Jostein Skurdal på å samle inn 15 mill. kroner endte med at bare Oppland fylkeskommune ville betale 1,0 mill. kroner.

3.         Hverken Lillehammer kommune, Norges Idrettsforbund eller Kulturdepartementet åpnet lommeboken. SLM ville bidra med 3,0 mill. kroner, DERSOM de andre betalte samme sum.

4.         Da ble det besluttet at museet skulle pakkes ned og åpnes igjen på Maihaugen to år senere. Kanskje til 20-årsjubileet for NOM i november i 2017. I mellomtiden skulle det arbeides med en dyr, interaktiv OL-utstilling på Maihaugen – til Ungdoms-OL.

5.         Ny tiggerunde endte heller ikke i bevilginger. Dette til tross for at Oppland fylkeskommune, Lillehammer kommune og NIF var med på vedtaket om flytting.

6.         Dermed ny ørkenvandringen. Leiekontrakten med Lillehammer Olympiapark (LOP) i Håkons Hall ble oppsagt, og det ble fra SLM-hold uttrykt at NOM skulle gjenoppstå NÅR pengene var på plass. Det var ikke lenger snakk om 2017.

7.         Summen for nytt museum var nå steget fra uttalte 15 mill. kroner til 25. mill. kroner. 15 mill. kroner var opprinnelig et kostnadsoverslag fra NOM i 2013-14 om oppgradering av museet i Håkons Hall – med åpning i god tid før Ungdoms-OL. SLM forkastet planen.

8.         SLM fant ut at Maihaugen skulle spille en viktig rolle under Ungdoms-OL. Kanskje var det offentlige tilskudd en så for seg. Men planene for Ungdoms-OL var allerede lagt – og finansiert.

9.         SLM kunne fått en sentral rolle, dersom OL-museet hadde vært i drift i Håkons Hall. En rekke arrangementer i 2016 er lagt til arenaen og nærmeste omgivelser på Stampesletta.

10.       Den interaktive utstillingen på Maihaugen er lagt på is. Av økonomiske årsaker. Men et innleid britisk selskap har kostet mange penger.

11.       3 500 gjenstander skal nå lagres i magasiner på Maihaugen. Deler av samlingen skal plasseres i telt med oppvarming i skogsområdet innenfor Maihaugens gjerder.

12.       Siden åpningen i november 1997 har OL-museet hatt besøk av sirka 250 000 personer fra mer enn 60 nasjoner. To av tre gjester har i alle år vært utlendinger.

Det store spørsmålet: Ivaretar SLM norsk idrettshistorie på riktig måte?

Ja! Det mener i alle fall toppene i NIF med Børre Rognlien og Inge Andersen i spissen. Godt assistert av tidligere skipresident Sverre Seeberg som har spilt en rolle det siste året.

Trakk seg i protest

Sten Stensen, som har vært NIFs utpekte styreleder for stiftelsen Norges Olympiske Samlinger (NOS) siden 2005, trakk seg i protest i desember 2014. Den tidligere skøytekongen hadde da i gjentatte rapporter til NIF og møter uttrykt misnøye og tvil om SLMs evne og vilje til å ta vare på OL-museet. Til slutt orket han ikke mer av noen parter.

NOM og Maihaugen ble konsolidert i 2006 etter en nasjonal oppgraderingsplan, utgått fra Kulturdepartementet. Ideen var at mindre museer skulle få drahjelp fra større museer i alle norske fylker.

Utgangspunktet var altså vekst og utvikling. I Lillehammer har det stikk motsatte skjedd.

Uønsket på Maihaugen

I mellomtiden – og inntil videre – henger Norsk Idretts Æresgalleri (NIVs eiendom) i Håkons Hall. Avtalen mellom NIV og SLM fra 1998 løper i ny 10-årsperiode fram til 2018.

I Håkons Hall henger også Gullklubbens 101 unike portretter av norske OL-vinnere – foreviget av den prisbelønte fotografen Arnfinn Johnsen. Ingen av disse samlingene (nesten 400 bilder) er ønsket i nytt museum på Maihaugen.

Historieløst, vil mange si.

 

(NIV-NETT 2015 – AKTIVITETER / Norsk Idretts Æresgalleri + NYTT)