Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > Medlemsmøte 15. september 2015

Medlemsmøte 15. september 2015

37 medlemmer møtte fram til det første møte i høstsesjonen.

Leder Per Wright ønsket velkommen og ytret noen betraktinger om en vellykket tur til Nordisk møte på Åland der 49 NIV-medlemmer og ledsagere var med – og igjen markerte seg som den største troppen.

Rolf Nyhus fremførte minneord over Odd Seim- Haugen som døde 3. juni.

Så introduserte Per Wright dagens foredragsholder

Per Wright og Geirr Kihle

Per Wright og Geirr Kihle

Geirr Kihle

Han har vært idrettsleder i nærmere 60 år, særlig knyttet til skiidrett. Blant lederverv nevnes at han har vært leder i Konnerud IL og leder av Buskerud skikrets.
Geirr har vært visepresident i Norges Skiforbund, styremedlem i VM på ski i 1997 og visepresident i VM i skiflyging i 2000.
Drammenssprinten har vært Geirrs hjertebarn og vi så fram til å høre han fortelle om suksessen fra ide til virkelighet.

 

 

Tittelen på foredraget:

Fra onsdagsrenn på Konnerud til World Cup i Drammen

Han åpnet med å vise en filmsnutt, «Road to Sotchi» der kommentatoren snakket om «the remarkable city of Drammen» mens bildene sveipet over byen. Noen skiutøvere ble også intervjuet og uttalte seg positivt om Drammen som skisprint by. Konnerud er en bydel i Drammen, før en del av Skoger kommune, og det bor 11.500 mennesker der i dag. For 50 år siden startet man med et onsdagsrenn. 850 startende etter hvert. Dette ga kunnskap og erfaring om arrangement.

Konnerud IL har 3.000 medlemmer og i tillegg til ski bl.a. håndball, fotball og bandy på programmet.
I 1978 arrangerte de NM i nordiske grener for første gang – et arrangement som ga gode inntekter. I 1985 arrangerte de et vellykket hovedlandsrenn. I 1989 arrangerte de NM på nytt, men fikk trøbbel med snømangel slik at rennet måtte flyttes til Geilo. Alt utstyr måtte flyttes med et helt godstog. Nytt hovedlandsrenn i 1997.
Visepresident i Norges Skiforbund i 1995 – 1999, en periode det var problemer med økonomien og mye møter med revisorer og advokater.

Geirr Kihle

Geirr Kihle

Han var Anleggs- og Arrangementsansvarlig under VM i Trondheim i 1998 – og det gikk bra. I 2000 var han involvert i VM i skiflyging i Vikersund.

Nytt hovedlandsrenn på Konnerud i 2002 – med suksess. Bestemte at man skulle legge en plan for annet hvert år.
Drammen har blitt helt ny og i 2002 kunne man ha stengt av byen og arrangert rulleskirenn i 2002.
Baumann strategi for World Cup skirenn i Drammen og kommunen var med, næringslivet var interessert. Leder Per Øyvind Mørk som han kjente fra før – og man satte i gang med planleggingen av et sprintrenn i Drammen by.
Bengt Erik Bengtsson etterlyste et sprintrenn for et som var planlagt i Estland, men som måtte avlyses på grunn av kulde. Så dette som en mulighet. Når dette kom opp på et lagledermøte i Nove Mesto i Tsjekkia lurte alle på: Hvor er Drammen?
Rennet skulle gå etter Holmenkollrennet 2003 – på torsdag. Få som ville være med å støtte – ikke Skiforbundet og ikke kommunen. Ikke plass og penger til et renn til. En garanti på 1 million var tungt å fordøye.
Lise Kristoffersen (gift med Tore Fyrand) fra Arbeiderpartiet skulle fly til et travløp i Paris, mente det skulle gå bra ved å besøke rådmann Fredrik Wisløff, selv om Drammen kommune var nesten konkurs.
Traseen ble først funnet for lett og strøket, men med bistand fra Ulvang ble det funnet fram til en passende trase.
Reiste til Right Am Winkel for å lære om arrangementet, men ble ikke spesielt imponert over alt som skjedde der.
Var i ferd med å gi opp, men så fant man fram til et trekant samarbeidsforhold som viste seg å være gunstig – Drammen kommune, sammenslutningen Byen vår Drammen og Konnerud IL.
Man startet med å produsere snø. Drammens Tiende produserte et flott bilde. Alt virket som det skulle selv om Dag Erik Pedersen uttalte følgende skepsis på TV: «I Drammen av alle steder».
Da Bengtsson ble spurt om rennet – svarte han at det var folk over alt – og det ville altså si 30.000. dommere og utøvere ville tilbake. Fikk to nye år. Sprinten i Drammen går nå før Holmenkollen.
Seminar i Düsseldorf innimellom øvelsene, der de lærte at hvit snø var viktig og det var det i Drammen.
Som arrangør må en stadig fornye seg, gjerne hvert år. Fikk ikke renn i 2009 da sprinten gikk i Trondheim. Fikk den tilbake i 2010 – og det gikk som vanlig bra.
VM-året 2011 (byjubileum) ble Skiforbundet med på arrangementet og man hadde fått til et anlegg som ble overrakt kommunen.
Et problem at FIS tar all reklameplass. Gikk i minus i 2011, i 2012 også, mens en kom på plussiden i 2013.

Hva har dette betydd for Drammen?
– Omdømmeprosjekt – stolt av byen sin.
– Et stort + i tillegg til et godt fotball lag og håndball lag
– Anlegg
– Ordføreren opplever han er blitt kjent på grunn av ski byen Drammen
– Utøvere og NRK liker seg i Drammen

Det var artig å høre hva entusiasme og pågangsmot kan føre til av resultater, og gjennom fremføringen av foredraget var det tydelig at veteranen Kihle har beholdt disse egenskapene!
Mange takk for det, Geirr!

Andreas Morisbak
Referent