Espen Agdestein, manager for Norges sjakkfenomen Magnus Carlsen.
Hele 54 deltakere var møtt fram til det første medlemsmøtet i det nye året – og en fornøyd leder, Per W., ønsket alle hjertelig velkommen.
Han henviste så til boken «Ridderrennet» som deltakerne kunne kjøpe for halv pris (kr. 200,-) i NIFs resepsjon etter møtet.
Dernest introduserte han dagens spennende foredragsholder som i sjakk-VM i Chennai sist høst sto midt i begivenhetens sentrum og sentralt til alle døgnets tider som manager for Norges sjakkfenomen Magnus Carlsen. Det var således store forventninger til hva
Manager Espen Agdestein
kom til å berette om den unge verdensmesteren, hva som skjedde rundt mesterskapet i India og hva en manager gjør for en verdensstjerne.
Han begynte med å si at det var hyggelig å bli invitert til denne forsamlingen – og spesielt hyggelig med sin mor Unni til stede.
Han fortsatte med å fortelle litt om sitt eget oppvekstmiljø der han var den tredje i rekken av fire brødre: Sjur, Pål, Espen og Simen. Sjur var en god 800 meter løper, Pål en ivrig skøyteløper og Simen en meget dyktig fotballspiller med flere landskamper. Oppfattet ikke at han nevnte noe om sin egen idrettsbakgrunn, men all de fire guttene var ganske interessert i sjakk og konkurrerte med hverandre. Simen ble den absolutt beste av brødrene og nådde høyt opp på rankinglistene. Da han ble skadet i et kne og måtte slutte med fotballen, mistet han noe av energien og konkurranseinstinktet også i sjakk.
- Utdannet sivilingeniør
Espen er utdannet sivilingeniør, jobbet bl.a. et par år sammen med NIV-medlem Peder Lunde og har vært direktør i Hjemmet/Mortensen. Han endret altså sin tilværelse fra en solid jobb til å skulle mestre en ganske spesiell jobb i et sjakkeventyr!
Faren til Magnus, Henrik, fungerte som manager fram til 2011, da Espen Agdestein tok over.
Hans rolle er å ta seg av media, sjakkprogram, sosiale medier/web, sponsorer, brand og sjakkmarkedsføring. I starten var det viktig «å finne penger» til og bygge brand for virksomheten, men også å finne en balanse mellom sjakk, kommers og forholdet til media med stigende stjernestatus. Pågang og oppgaver har etter vært blitt så omfattende at det har vært nødvendig med tilsettelse av en assistent.
Om Magnus.
- – Ville bli sjakkspiller allerede fra 13- årsalderen.
– Foreldrene la forholdene til rette uten noen form for press.
– En periode reiste hele familien rundt i en bobil og spilte sjakk.
– Microsoft sponsor fra 13 år. Ny sponsor da han var fylt 15 år.
– Grand master 13 år.
– Trente med Kasparov i 2008.
- – Rangert som nr. 4 i verden som 18-åring. Jobbet da med sjakk på heltid.
– Yngste nr. 1 i verden – 19år.
– Første fra vestlig land til å toppe rankingen siden Bobby Fisher på 1970-tallet.
– Høyeste ranking i historien i februar 2013.
– «World Number 1 Chess»
– «Made it to times 100» i 2013 med hovedbegrunnelsen at hans sjakkvirksomhet var en inspirasjon for barn.
- Kandidatturneringen.
Det har vært 16 verdensmestere i sjakk siden 1886! VM-tittelen i sjakk har altså en lang historie med en enorm prestisje og mange klassiske dueller.
Og denne duellen mellom indiske Anand på 44 år og unge Magnus på 23 år ble en ny klassiker. For å spille om VM må noen kvalifiserte kandidater gjennom en såkalt kandidatturnering som ble arrangert i London i april 2013.
Det ble en triller av en turnering, en meget tøff sådan over 14 runder. Det gikk bra de første 11 rundene, men så røynet det på og Magnus var utslitt i flere uker etterpå.
- Forberedelser til turneringen.
– Rekognosering i India.
– Teamsammensetting.
– Sekundanter. Deltakerne kan ha 4 sekundanter hver som jobber med forberedelser i 3-4 måneder. Magnus valgte kameraten Jon Ludvik fordi han da kunne gjøre som han var vant til tidligere. Han var ikke i India, men de kommuniserte på scype. Magnus er litt «sær» på den måten at han vil være i sin egen boble. Han hadde to sekundanter i tillegg som også var hjemme.
– Treningsleire i Kragerø og Oman. Fokus på fysisk aktivitet og energi og brukte derfor en god del tid på bading og sport.
– Ankom spillerhotellet bare to dager før turneringen startet, mens motstanderen var der, bare sjakkfokusert, over en uke.
- Turneringen/matchen.
– Det enorme presset.
– Verdien av forberedelsene (kom ut av/koblet vekk fra Anands teorier)
– Fokus på gode rutiner. Ikke for mye kontakt med media hvis trykk ble større og større under spillets gang. Han kunne således være i ønsket boble hele
- tiden. Brukte fridagene til avkobling med forskjellige sportslige aktiviteter (mens Anand tenkte teori!).
– Et enormt trykk fra alle kanter etter turneringen. «Alle» skulle ha en bit av denne fantastiske unggutten. Man valgte å gjøre unna mest mulig i India – og resten på Gardermoen. Etter det var det friheten og det vanlige livet som gjaldt. Et sunnhetstegn!
– Han har i etterkant mottatt flere priser fra forskjellig hold som føltes viktig å stille opp på, bli intervjuet og takke for.
– Som den genuine sjakkspilleren han er, gleder han seg til neste turnering.
– Også genuint opptatt av å bli en enda bedre sjakkspiller slik at han kan dominere spillet i framtiden.
- Espen Agdestein hadde det svært travelt for han måtte rekke et fly til et møte i London, så det ble ikke så mye tid til kommentarer og spørsmål, men Åge Dalby, Stein Rohde-Hanssen, Jarl Bibow og Tom A. Schanke fikk ordet.
Det var meget interessant å få dette innblikket i personen Magnus Carlsen, hans utrolige prestasjon, hans kloke forberedelser og hvordan hans nære medarbeider, Espen Agdestein, taklet «styret» rundt verdens beste sjakkspiller! Stor takk fra foreningen at han tok seg tid til dette, mellom sine utallige andre gjøremål rundt denne «wonderboy»!
Det ga også leder Per W. uttrykk for i det Tom A. Schankes 6 kg idrettskunnskap ble overrakt.
- Premieutdeling
Tom A. Schanke steg fram og kommenterte sin tippekonkurranse om norsk toppfotball der 65 personer hadde deltatt og at en av foreningens medlemmer var høyt oppe på listen for året 2013. Han mente Kupperns berømte utsagn «sølv er nederlag» ikke gjaldt for denne personen i denne sammenhengen. Sølvmedalje og pokal ble altså utdelt til undertegnede. Forrige utdeling til samme person var Kongens pokal for cupmesterskap og gullmedalje for seriemesterskap i 1968.
Definisjon av begrepet idrett.
- Bjørn Nybakken tok opp dette temaet, fordi det er en del diskusjon rundt dette, og det er en god del uklarheter rundt det. Nybakken presiserte at han tok opp dette på et generelt grunnlag – og ikke ut fra om sjakk er idrett eller ikke. (Det at sjakk ikke er medlem av Norges Idrettsforbund, utgjør en formell utelukkelse).
At NIV er representert i vurdering av tildeling av Aftenpostens gullmedalje, burde bl.a. være et argument for at NIV burde være interessert i en bedre klargjøring av dette begrepet.
Utspillet skapte en del diskusjon, men diskusjonen ble nok hengende litt for mye rundt om sjakk og også et par andre aktiviteter er idrett eller ikke, hvilket må sies å være en viss avsporing i forhold til Nybakkens innspill.
- Det ble henvist til tre publikasjoner som omhandler terminologi om idrettsbegrepet, men også andre idrettstermer:
– «Idrettsterminologi» (Norges Idrettsforbund, 1970).
– A. Morgan Olsen: «Idrettens ordbok – ord og uttrykk med forklaringer». (Akilles, 2005)
– «Idrettens leksikon»
Her finner man definisjoner og kommentarer som viser hvor komplekst dette temaet er – så for den som er interessert anbefales det å ta en titt.
Ellers bør jo NIF ta det som en utfordring å vurdere eksisterende definisjoner med tanke på mulige revideringer – slik at en kanskje kan slippe den noe ørkesløse diskusjonen når ett eller annet «grensetilfelle» dukker opp.
- Tormod Knutsen og Mikkel Dobloug storkoste seg under møtet.