Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til statistikkformål. Ved å benytte Idrettsveteraner.com aksepterer du denne bruken.
Les mer
> Medlemsmøter > MEDLEMSMØTE 24. FEBRUAR 2015

MEDLEMSMØTE 24. FEBRUAR 2015

Leder Per Wright kunne ønske 34 medlemmer velkommen til møtet – noe han var godt fornøyd med i konkurranse med 10 km for kvinner i VM.

Han ga ordet til Håvard Lillegård som sammen med Bjørn Berntsen hadde besøkt Johan Chr. Schønheyder i Valdres i anledning hans 100 års dag 12. februar. Håvard betegnet Schønheyder som en bauta i norsk idrett og underbygget det med å nevne opp en rekke verv han hadde hatt innen idretten. Han virket å være i bra form, satte pris på besøket og hilste tilbake til NIVs medlemmer.

Leder Per introduserte så møtets foredragsholder:

Pål Gordon Nilsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

INFORMATIVT: Kommunikasjonssjef Pål Gordon Nilsen holdt et informativt foredrag om Ungdoms-OL 2016. NIV-leder Per Wright satte selvsagt også pris på foredraget.

 

Pål Gordon Nilsen er kommunikasjonssjef for Ungdoms OL 2016. Han er fra Kongsberg og er utdannet journalist. Han har vært profilert programleder i NRK Sport i TV og radio i 20 år og bl.a. ledet NRKs OL-sendinger i 2004, 2008 og 2012 før han gikk over i kommunikasjonsjobben. Han er svært opptatt av å lage et minnerikt OL for en ny generasjon:

UNGDOMS OL PÅ LILLEHAMMER 2016

Nilsen innledet med å uttrykke ydmykhet overfor en forsamling med en slik idrettslig bakgrunn, husket møter med flere tilstedeværende i sitt NRK-arbeid og var meget glad for å kunne informere om Ungdoms OL til denne erfarne idrettsforsamlingen.

Om ett år tennes OL-ilden på Lillehammer under Ungdoms OL som arrangeres i tidsrommet 12. – 21. februar 2016. Et svært omfattende arrangement med 1100 vintersportsutøvere i alderen 15 – 18 år fra 70 land som konkurrerer i 15 ulike idrettsgrener.

«Go beyond. Create tomorrow».

Foredraget ble knyttet til power point-bilder som illustrerte viktige elementer i arrangementet:

–        En klokke på Lilletorget i Lillehammer som viste ned tellingen fram til OL-start

–        Bilder av bidragsyterne til arrangementet – Staten ved statsminister Erna Solberg, 51 %, kommunen ved ordfører Espen Johnsen og NIF ved generalsekretær Inge Andersen med 24 % hver – og Kronprins Håkon som arrangementets «beskytter».

–        Youth Olympic Games: IOCs storsatsing ved å bringe OL tilbake til røttene, aktualisere OL for en ny generasjon, med sport, kultur og læring på OL-programmet -og Norges eneste OL på mange år. Kultur- og opplæringsdelen av programmet skiller seg ut fra et vanlig OL, og dette skal alle utøvere delta i alle dager og hele tiden.

–        Slagord:  «Go beyond. Create tomorrow».

Hva er Lillehammer 2016?

–        Det er flere arrangørsteder: Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og Oslo. Gjenbruk av anleggene er viktig faktor. En årsak til at en ville benytte eksisterende half pipe i Oslo.

–        Konkurranser i 15 forskjellige idretter.

–        Det skal deles ut 70 gullmedaljer – flere i nye konkurranser.

–        12.000 akkrediterte gjester.

–        De 1100 beste utøverne i verden mellom 15 – 18 år.

–        Alle utøverne bor i landsbyen i 10 dager.

–        Ikke bare prestasjoner – men også utdanning, kultur og læring som gir en slags dannelses reise gjennom disse 10 dagene.

–        Et steg på veien – ikke et endelig mål.

–        En bevisstgjøring og ivaretakelse av den olympiske arv.

Nytt: Langrenns-cross

Sport: Olympiske idretter med noe nytt:

–        Øvelsene foregår innenfor hoved-idrettene skiskyting, bob/skeleton, curling, ishockey, aking, skøyter og ski, men i andre former enn de tradisjonelle som nedenstående punkter viser.

–        Langrenns-cross (ny).

–        Nordic Team Relay (hopp, kombinert og langrenn).

–        Ferdighetskonkurranser i ishockey.

–        Curling med lag fra ulike nasjoner.

–        Lagkonkurranse i aking.

–        Super Sprint i skiskyting.

–        Fellesstart skøyter.

–        Kortbaneløp med lag fra ulike nasjoner.

–        Mono-bob (kjører alene i en bob).

Kultur og læring – lære og dele:

–        Hovedpunkter i dette er kommunikasjon og digitale media, helse og livsstil, sosialt ansvar, personlig utvikling og olympismen.

En OL-dag i 2016 består altså av Sport – Læring – Kultur.

Kjente arenaer fra OL 1994 blir benyttet i Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Hunderfossen, Hafjell – nokså nær hverandre og Oslo litt lengre unna.

360 studentboliger

OL- landsbyen på Lillehammer bygges like ved Håkons Hall til en kostnad på 300 millioner kroner og som blir et etterbruk for 360 studentboliger på 18 kvadrat meter. 4 stykker på rommet under OL. En liten deltakerlandsby også i Hamar (Scandic Hotell).

Litt nytt: Ny ungdomshall i ishockey og curling i Lillehammer.

Ungdoms OL er av, for og med unge. Lokale helter fra Lillehammer er gren-ledere for hver sine grener. 4 unge jenter har utformet design kjennetegnet for Ungdoms OL, og en annen jente har vunnet maskot-konkurransen som har fått navnet  «sjog».  8 unge skal fungere som speakere under lekene.

Ungdoms-OL som motivasjon:

–        Magne og Sindre, Morten og Aleksander er eksempler på unge gutter som drømmer om å få delta i Ungdoms OL og som trener hardt for å kunne kvalifisere seg for å delta. 2 – 0 – 3 medaljer i sommer OL i Kina.

 

YOG som læring:

–        193 fra Singapore i 2010 deltok i London i 2012 – 25 medaljer – Norske: Lavrans Solli.

–        60 fra Innsbruck i 2012 deltok i Sotsji i 20133 medaljerNorske: Tiril Sjaastad Christiansen.

Pølser og brød

Proklamasjon fra Pål Gordon Nilsen:

–        «Hell ut sjampanjen, nå blir de pølser og brød!»

–        OL i Sotsji har vært tidenes største, flotteste og dyreste. Neste OL finner sted i Lillehammer i 2016. Da skal det ikke være noen ekstravaganse for noen. Vi skal bringe leken tilbake til lekene.

Et omfattende arrangement:

–        2600 rom, 6200 senger, 26000 gjestedøgn på 10 dager, 12 000 måltider om dagen til akkrediterte.

–        YOG-Transport: 177 000 passasjerturer, 10 dager, 4 kommuner, 2 fylker.

Vår olympiske arv:

–        1. Fysiske anlegg og utstyr.

–        2. Utgjøre en forskjell i livet til deltakerne.

–        3. Støtte opp om 10-årsplanen til norsk idrett: Nye trenere, ledere, frivillige og utøvere.

–        4. Gi regionen fornyet entusiasme og kompetanse.

–        5. Bidra til etableringen av Lillehammer Olympic Legacy Centre.

Den nye generasjonen frivillige og unge ledere:

–        2.500 frivillige unge skal bidra. Eldre med idrettserfaring velkomne til å bidra som mentorer.

–        Idrettskjendiser vil bidra som inspiratorer og støttespillere: Bl. a. Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Mikko Kokslien, Kjetil Jansrud og Rune Velta.

Lekene skal være «Rå og Ydmyk, Leken og Målretta»

–        Go beyond. Create tomorrow.

Avslutningsvis oppfordret Pål Gordon Nilsen forsamlingen til å oppleve lekene på nært hold. Eventuelt å bidra i en eller annen støttefunksjon.

Det var interessant og viktig å få denne informasjonen om dette arrangementet som de fleste av oss visste lite om – og vi takker Nilsen så mye for det!

I etterkant av foredraget hadde følgende medlemmer spørsmål/kommentarer: Åge Dalby, Per Otto Furuseth, Per Wright, Geir Ove Berg, Anstein Gjengedal, Atle Sundelin, Aud Hvammen Lunde.

Andreas Morisbak, referent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LYTTER SPENT: Knut Korsæth og Håvard Lillegård lytter. Korsæth er spesielt interessert som tidligere ordfører i Lillehammer og fylkesordfører i Oppland. Korsæth var også en av in initiativtakerne til OL i Lillehammer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ALLTID ET SMIL: Blide Ingrid Wigernæs har alltid et godt smil på lager. Hun fylte 87 år to dager før NIV-møtet 24. februar.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GODT ORIENTERT: Veteranen Per Jorsett – fyller 95 år 11. mai 2015 – var på plass fr å bli orientert om Ungdoms-OL 2016.